Probiotiká, prebiotiká, eubiotiká

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definuje probiotiká ako živé mikroorganizmy, ktoré ak sú podávané v dostatočnom množstve, majú priaznivý vplyv na zdravie prijímateľa/človeka. Každý človek má v tráviacom trakte približne 1,5 kilogramu baktérií. Mikroorganizmy osídľujú sliznice tráviaceho, dýchacieho a urogenitálneho traktu človeka. Baktérie pomáhajú tráviť potravu,produkujú látky potrebné pre ľudský organizmus, rozkladajú toxíny. Pomáhajú pri liečbe niektorých ochorení, v niektorých prípadoch majú aj preventívny účinok. Ľudský organizmus je za normálnych okolností osídlený mikroorganizmami, ktoré sa nazývajú fyziologická mikroflóra. Jej narušenie sa spája s mnohými akútnymi a chronickými ochoreniami. Probiotiká potrebujú pre svoje fungovanie prebiotiká.

Prebiotiká sú súčasti potravy, ktoré nie sú stráviteľné enzýmami tráviaceho ústrojenstva, slúžia ako zdroj živín pre probiotiká. Tieto látky majú nezastupiteľnú úlohu pri výžive čreva a sú tiež súčasťou mnohých procesov prebiehajúcich v ľudskom tele.

Eubiotiká sú produkty rastu a množenia probiotík, sú to metabolity probiotík. Majú priaznivý efekt v tráviacom trakte, upravujú funkciu črevnej sliznice, vytvárajú vhodné prostredie v čreve, čím podporujú osídlenie čreva telu prospešnými baktériami, zhoršujú rastové podmienky pre patogénne mikroorganizmy a majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Príkladom eubiotika je liek Hylak forte.

Probiotiká, prebiotiká a eubiotiká sú podávané s cieľom optimalizácie zloženia črevnej mikroflóry s očakávaním priaznivého pôsobenia na zdravie človeka. Medzi najčastejšie používané probiotické potraviny patria zakysanka, acidofilné mlieko, jogurt, bryndza a kyslá kapusta.