Probiotiká, prebiotiká, eubiotiká

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definuje probiotiká ako živé mikroorganizmy, ktoré ak sú podávané v dostatočnom množstve, majú priaznivý vplyv na zdravie prijímateľa/človeka. Každý človek má v tráviacom trakte približne 1,5 kilogramu baktérií. Mikroorganizmy osídľujú sliznice tráviaceho, dýchacieho a urogenitálneho traktu človeka. Baktérie pomáhajú tráviť potravu, produkujú látky potrebné pre ľudský organizmus, rozkladajú toxíny. Ľudský organizmus je za normálnych okolností osídlený mikroorganizmami, ktoré sa nazývajú fyziologická mikroflóra. Jej narušenie sa spája s mnohými akútnymi a chronickými ochoreniami. Probiotiká potrebujú pre svoje fungovanie prebiotiká.

Prebiotiká sú súčasti potravy, ktoré nie sú stráviteľné enzýmami tráviaceho ústrojenstva, slúžia ako zdroj živín pre probiotiká. Tieto látky majú nezastupiteľnú úlohu pri výžive čreva a sú tiež súčasťou mnohých procesov prebiehajúcich v ľudskom tele.

Eubiotiká prispievajú k úprave funkcie črevnej sliznice, k vytvoreniu vhodného prostredia v čreve, čím priaznivo ovplyvňujú opätovné osídlenie čreva telu prospešnými baktériami a narušujú podmienky rastu pre patogénne mikroorganizmy. Príkladom eubiotika je liek Hylak forte.

Medzi najčastejšie používané probiotické potraviny patria zakysanka, acidofilné mlieko, jogurt, bryndza a kyslá kapusta.