Najdôležitejšou činnosťou tráviaceho ústrojenstva človeka je trávenie potravy a vstrebávanie živín. To zaisťuje črevná mikroflóra, čo je veľké spoločenstvo mikroorganizmov, a to prevažne baktérií. Ľudský organizmus si so svojou črevnou mikroflórou navzájom dodávajú potrebné látky.

Človek prenechá mikroorganizmom (baktériám) určitý podiel živín (prevažne tie, ktoré nedokáže spracovať) a črevné mikroorganizmy vytvárajú zas živiny a látky (napr. vitamíny), ktoré nedokáže ľudský organizmus vytvoriť.

Črevo má plochu asi 200 metrov štvorcových, existuje v ňom viac než 1014 mikroorganizmov, ktoré sú tvorené počtom 400 až 500 kmeňov bakteriálnej mikroflóry. Z kmeňov, ktoré sa nachádzajú v zdravom prostredí čreva, je možné menovať napr. Bacteroides sp., Escherichia coli, Enterococcus sp. a Clostridium sp., ktorých metabolity sú napr. Escherichiae coli metabolita, Enteroococci faecalis metabolita, Lactobacilli acidophili metabolita, Lactobacilli helvetici metabolita. Hmotnosť črevnej mikroflóry je u dospelého človeka 1 až 2 kg.